Photograph exhibition “DESCUBRE SEFARAD”

Friends of the Spanish culture, this year we mark the 25th anniversary of establishing bilateral relations between the Kingdom of Spain and the Republic of North Macedonia and on that occasion the Embassy of Spain in cooperation with the Spanish Network “Red de Juderías”, the Jewish Community of the Republic of North Macedonia and the Holocaust Fund of the Jews from Macedonia, in the framework of Skopje Summer, organizes the photograph exhibition “DESCUBRE SEFARAD” (DISCOVER SEFARAD).

The inauguration of the same is scheduled for Friday 5th July 2019, at 20:00 hrs at the Holocaust Museum of North Macedonia (Iljo Vojvoda Street, 1000 Skopje), followed by a cocktail.

You can come and visit the exposition as it represents a unique opportunity to discover the routes of Sefarad through a selection of photos of Jewish quarters of Spain, prepared by the Spanish Network “Red de Juderías”.

“Red de Juderías” is a non-profit public association whose objective is the defense of the urban, architectural, historical, artistic and cultural heritage of the Sephardic Jewish legacy in Spain, developing cultural and tourist projects, and exchanging national and international experiences. Created in 1995, it groups 18 cities: Ávila, Barcelona, Cáceres, Calahorra, Córdoba, Estella-Lizarra, Hervás, Jaén, León, Monforte de Lemos, Oviedo, Plasencia, Ribadavia, Segovia, Tarazona, Toledo and Tudela. At the European level, the Network is a founding member of the AEPJ (European Association for the Preservation and Promotion of the Jewish Heritage), which works on the development of the European Jewish Heritage Route.

“Polonia në fotografi” Ekspozitë e trashëgimisë së pakicave etnike “Filma që ia vlejnë”, festival i filmit dokumentar Delegacioni i BE-së, Shkkup

Joze Ciuha, Slloveni (1924 – 2015)
Ciuha është artist me renome botërore me njohje të gjërë ndërkombëtare dhe ka fituar shumë çmime të rëndësishme ndërkombëtare: Çmimin e Madh në Bienalen grafike ndërkombëtare në Aleksandri, si dhe çmime në bienalet në Krakov dhe Lubjanë. Është shpallur si “Kalorës i artit dhe letrave” (“Chevalier des arts et lettres” nga Ministri francez i kulturës. Është shpërblyer me “Medaljen e Artë për Promovim Artistik” nga presidenti i Austrisë. E mban Çmimin e Madh për Arritje  Jetësore në Galerinë Botërore të Karikaturave, Shkup 2009.

Ambasada e Spanjës Instituti – Goethe Delegacioni i BE-së, Shkup Hapja zyrtare e “Rruga e BE-sët” Performanca të shkollave të mesme @ Winter land, Shkup