Настани

:Изложба фотографии „DESCUBRE SEFARAD“

Пријатели на шпанската култура, оваа година ја одбележуваме 25-годишнината од воспоставувањето билатерални односи меѓу Кралството Шпанија и Република Северна Македонија и по тој повод Амбасадата на Шпанија во соработка со шпанската мрежа ” Red de Juderías “, еврејската Заедницата на Република Северна Македонија и Фондот за холокаустот на Евреите од Македонија, во рамки на Скопско лето, ја организира изложбата на фотографии “DESCUBRE SEFARAD” (ДИСКУВЕР СЕФАРАД).

Инаугурацијата на истата е закажана за петок 5 јули 2019 година, во 20:00 часот во Музејот на холокаустот на Северна Македонија (улица Иљо Војвода, 1000 Скопје), по што следи коктел.

Можете да дојдете и да ја посетите изложбата затоа што претставува единствена можност да ги откриете патеките на Sefarad преку избор на фотографии од еврејски населби во Шпанија, подготвени од шпанската мрежа “Red de Juderías”.

“Red de Juderías” е непрофитна јавна асоцијација чија цел е одбраната на урбаното, архитектонското, историското, уметничкото и културното наследство на Сефардиското еврејско наследство во Шпанија, развивање на културни и туристички проекти и размена на национални и меѓународни искуства. Создаден во 1995 година, на европско ниво, мрежата е основач на AEPJ (Европска асоцијација за зачувување и промоција на еврејското наследство), која работи на развојот на Европската еврејска патека.

Повеќе информации:
Локација: Музеј на Холокауст Скопје
Дата: 05/07/2019 до